Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

Az egyén a munkahelyi szervezetben: hűség, lojalitás, munkaköri kötelesség és felelősség, a jogi_asszisztens fokozott felelőssége.

2008.05.08. 21:52 TPiros

Az erkölcsi normák az emberi kapcsolatok jellegétől függnek. Az erkölcsi normák egy része egy eleve meghatározott kapcsolathoz tartozik (szülő-gyerek), míg a normák jelentős része szélesebb körű, szinte minden kapcsolatra kiterjeszthető. A hűség sem egy meghatározott kapcsolatból fakadó erkölcsi minta, hanem szinte valamennyi emberi kapcsolatra vonatkoztatható. Lehetünk hűségesek személyhez, városhoz, párthoz, munkahelyhez, kultúrához, nemzethez. A hűség erkölcsi mintája a gyakorlatban úgy jelenhet meg, hogy kitartunk valaki vagy valami mellett.

 

A hűségre vonatkozó kapcsolataink alakulhatnak sorsszerűen, természetesen vagy szerződéses módon. A hivatáshoz, munkahelyi szervezethez, vezetőkhöz való hűség fajtáját tekintve szerződéses hűség.

Hivatásunk iránti hűség összetevői:

  • az egyén hűsége a hivatáshoz és a hivatása szabályaihoz
  • hűség a szervezet és a kollektíva iránt: az egyén köteles elősegíteni az adott szervezet rendeltetésének, jogos érdekeinek megvalósulását, illetőleg köteles tartózkodni az olyan cselekményektől, amelyek sértik a szervezet jogos érdekeit vagy árthatnak a jó hírének.
  • hűség a munkahelyi hierarchiához és vezetőhöz: az egyén köteles tiszteletben tartani vezetőjét, köteles engedelmeskedni jogszerű utasításainak és elvárásainak.


Munkaköri kötelesség és felelősség

A gazdasági életben, de más területen is a felelősség többnyire valamilyen hiba elkövetése, valamely helytelen cselekvés (erkölcstelenség) után merül csak fel. A felelősség kettős irányultságú, mert az ember felelős kifelé mindazon társadalmi csoport felé, amelynek tagja; felelős családja, baráti köre, munkahelye felé. Másrészt önmaga felé, saját lelkiismerete felé is felelős. Minden ember felelős önmagáért, magatartásáért, cselekedeteiért. Az emberek többsége nem egyforma, és minél nagyobb az ember autonómiája, minél jelentősebb, mélyrehatóbb következményei lehetnek cselekedeteinek, annál nagyobb a felelőssége. A politikusok felelőssége nagyobb, mint az állampolgároké, a tanároké nagyobb, mint a diákoké. A hozzáállás erkölcsi tartalma egyértelműen az ő felelősségük.

A felelősségtudat azt fejezi ki, hogy az ember tudatában kell, hogy legyen tevékenysége jelentőségének és a várható következményeinek. Az üzleti tevékenységgel gyakran együtt jár bizonyos kockázat, de egy üzletembernek mindezek tudatában kell lennie.

 

A felelősségvállalás azt fejezi ki, hogy a cselekvés során az adott feladatot mennyire vállalja magáénak. A felelősségvállalás pozitív kimenetelű cselekedetek, események, jó következmények után evidens. Aki a munkáját szereti, azt szívesen végzi, vagy munkájának eredményében érdekelt, jó munkáját általában elismerik, illetőleg vállalatával lojális, arra általában tevékenysége egész folyamatában jellemző a munkáért vállalt felelősség. A felelőtlenség az előzőekben felsoroltak hiányát jelenti, melyhez párosul az érdektelenség vagy esetleg kifejezett ellenérzés az adott munkahely iránt.


A jogi_asszisztensek fokozott felelőssége abban is megnyilvánul, hogy bizonyos szabályokat be kell tartania arra vonatkozólag, hogy feladatait megfelelően ellássa azért, hogy igazságot szolgáltasson és elérje hivatása célját.

  • A jogi asszisztens nem végezhet olyan feladatot, amelyet csak jogász, vagy még jogász sem végezhetne.
  • A jogi asszisztens minden olyan feladatot elvégezhet, amellyel jogász bízza meg és ellenőrzi munkáját, felelős az ügyfélért, közvetlen kapcsolatot tart fenn az ügyféllel és teljes szakmai felelősséget vállal az elvégzett munkáért.
  • A jogi asszisztens nem kapcsolódhat be a jogi praxisba az ügyek átvételével, tiszteletdíj megállapításával, jogi tanácsok adásával vagy a bíróságon történő megjelenéssel (kivéve, ha bírósági vagy jogi szabályok erre feljogosítják) kapcsolatban.
  • A jogi asszisztens nem járhat el szakmai, jogi döntést igénylő ügyben, ha az ügyben jogász közreműködése a közérdekre tekintettel elengedhetetlen.
  • A jogi asszisztensnek körültekintően kell meghatározni azt, hol a határa annak, ameddig a jogász jelenléte nélkül segíthet egy ügyfélnek.
  • A jogi asszisztens nem kapcsolódhat be jogosulatlan jogi praxisba, és segíteni kell a jog jogosulatlan gyakorlásának megakadályozását.
  • A jogi asszisztensnek óvnia kell az ügyfél bizalmát. A jogi asszisztens számára etikátlan bármely hatályos vagy később elfogadásra kerülő, kiváltságos kommunikációt szabályozó jogszabály megsértése.
  • A jogi asszisztens kötelessége, hogy elkerülje az olyan magatartást, amellyel a jogász etikátlanná válna vagy etikátlannak tűnne, reá hárul a munkaadóval szembeni lojalitás kötelessége is.
  • A jogi asszisztensnek alapos tudás megszerzésére kell törekednie tanulással, annak érdekében, hogy kötelességeit, valamint az ügyfelek és a közösség számára nyújtandó szolgáltatásokat teljesíthesse és ezzel a jogi szakmát jobban segítse.
  • A jogi asszisztensnek folyamatosan kell dolgoznia, hogy fenntartsa a magas fokú szakértelmet a teljes jogi szakmában.
  • A jogi asszisztens tevékenységére irányadó az Amerikai Jogász Kamarai Egyesület Hivatásetikai Mintakódexe és Mintaszabályai.

Jogi asszisztens tétel 12.

Szólj hozzá!

Címkék: lojalitás hűség munkaköri felelősség jogi asszisztens kötelesség

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr95460592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása