Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

Az iratok felterjesztésének szabályai

2008.07.15. 23:51 TPiros

Az iratok felterjesztésének szabályai

 

Ügyészség: mindig felsőbb szervhez terjesztünk fel. Az iratokat iratborítóval együtt kell elküldeni.Ilyen esetben a visszamaradó házi iratoknak pótborítót készítünk, melyre feljegyezzük, hogy az ügyészség az iratokat mikor és hová küldte el. Az iratok megküldésének alapjául szolgáló megkeresés és az iratok elküldését elrendelő eredeti ügyészi intézkedést a pótborítóban kell elhelyezni.

Az érdemi döntés alapjául szolgáló idegen iratok visszaküldése esetén házi feljegyzést készítünk azokról az adatokról, amelyeket a házi irat nem tartalmaz. Büntetőügyben a házi iratok között kell visszatartani az ügyben készült valamennyi kiadmány egy példányát. Ügyészség nyomozása esetén a nyomozati iratok egy példányát is.

A házi iratok felettes ügyészséghez történű felterjesztése után az ügyészséghez érkezett olyan utóiratokat, amelyekre az elbíráláshoz szükség van - haladéktalanul fel kell terjeszteni a felettes ügyészi szervhez. Az iratokat csak ajálott küldeményként, vagy biztosított csomagként szabad postára adni. Amit nem postán adnak fel, ahhoz átadókönyvet használnak.

 

Bíróság: a fellebbezést a felterjesztő lappal, a rendezett iratokkal együtt kell a másodfokú bírósághoz felterjeszteni. A másodfokú bíróság, illetőleg a Legfelsőbb Bíróság döntését igénylő egyéb ügyek iratait jelentéssel kell felterjeszteni. Az iratok felterjesztésekor csatolni kell a fellebbezéssel megtámadott határozat egy kiadmányát a másodfokú bíróság irattára, büntetőügyben pedig egy további kiadmányát az ügyészség részére.

Büntetőügyben ezen felül a másodfokú bjrósághoz annyi határozatkiadmányt kell felterjeszteni, ahány terheltet szabadságvesztésre ítéltek. A Legfelsőbb Bírósághoz felterjesztett iratokhoz a határozatnak még egy további kiadmányát pótborítékban az első fokú bíróságon vissza kell tartani. A pótborítékon fel kell jegyezni a felterjesztés időpontját. A polgári eljárásban és a magánvád alapján folytatott büntetőeljárásban az iratokat közvetlenül kell a másodfokú bírósághoz felterjeszteni. A másodfokú bíróság területén működő ügyész útján kell felterjeszteni az iratokat büntetőügyben, ha az eljárás közvádra folyt.

Fellebbezés esetén az iratokat annyi felterjesztő lappal terjesztik fel, ahány határozatot jogorvoslattal támadtak meg. A felterjesztő lapon utalni kell az ugyanabban az ügyben felterjesztett másik felterjesztett lapra. Ha az első fokú bíróság a fellebbezés felterjesztése mellett az eljárást folytatja csak azokat az iratrészeket kell felterjeszteni, amelyek a fellebbezés elbírálásához szükségesek. Ha az irodavezető azt észleli, hogy a felterjesztett iratok 6 hónap alatt nem érkeztek vissza, ezt a bíróság elnökének jelenti.

 

Közigazgatás: a fellebbezést annál a közigazgatási szervnél kell előterjeszteni, amely a megtámadott határozatot hozta. A fellebbezést az ügy összes iratával (a határozat közlésétől számított 15 napon) a fellebbezési határidő leteltétől számított 8 napon belül fel kell terjeszteni a felettes szervhez; kivéve, ha a közigazgatási szerv a megtámadott határozatot visszavonja, illetőleg a fellebbezésnek megfelelően módosítja, kijavítja vagy kiegészíti - ekkor ugyanis a fellebbezés jogorvoslása megtörtént. A felterjesztés azért a fellebbezési határidő leteltétől aktuális, mert e határnaptól lehet csak megállapítani azt, hogy valamennyi ügyfél élt-e a fellebbezés lehetőségével. Ha az ügyben csak egy ügyfél van, nem indokolt megvárni a fellebbezési határidő leteltét, hanem ez esetben nyomban (legkésőbb 8 napon belül) indokolt a felettes szervhez megküldeni az iratokat.

Szólj hozzá!

Címkék: felterjesztés ügyészség fellebbezés bíróság

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr97567945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása