Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

A felmentés szabályai a Kjt-ben

2008.09.27. 06:00 TPiros

A felmentéssel a munkáltató a határozatlan és a határozott idejű jogviszonyt is megszüntetheti. A felmentést indokolni kell, az alkalmazható jogcímeket a Kjt. felsorolja:

  • megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatta
  • (az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy) pl. az önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a munkáltatónál létszámcsökkentést, illetve átszervezést kell végrehajtani, és emiatt a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség,
  • a közalkalmazott munkaköri feladatainak ellátására tartósan alkalmatlanná vált, vagy munkáját nem végzi megfelelően,
  • a közalkalmazott a felmentés közlésének, ill. legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül (a 62. életévét betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt, megszerezte, illetve korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy előrehozott nyugdíjban, vagy rokkantsági nyugdíjban részesül).

 

A közalkalmazott felmentésének megelőzése érdekében a munkáltatónak ún.munkakör-felajánlási kötelezettsége van, mely alapján írásban tájékoztatja a munkáltatón belül, vagy a munkáltató irányítása alatt álló másik munkáltatónál, illetve a munkáltató fenntartója által fenntartott más, Kjt. hatálya alá tartozó munkáltatónál az iskolai végzettségének és szakképzettségének, szakképesítésének, továbbá egészségi állapotának megfelelő másik betöltetlen munkakör felajánlásának lehetőségéről.

 

A közalkalmazott erre nyilatkozni köteles, ha 2 munkanapon belül írásban nem nyilatkozik, úgy kell tekinteni, mintha a munkakör-felajánlási lehetőséget nem igényelte volna. Ha igénybe veszi, a közalkalmazotti jogviszonya felmentéssel történő megszüntetésére csak akkor kerülhet sor, ha másik megfelelő munkakört nem tudnak neki felajánlani, vagy az ilyen munkakörbe történő áthelyezéshez, illetve kinevezése módosításához nem járul hozzá.

 

Létszámcsökkentést elrendelő döntés esetén nem szüntethető meg felmentéssel azoknak az azonos munkakört betöltő közalkalmazottaknak a jogviszonya, akik együttesen írásban, egy nyilatkozatba foglaltan kérik kinevezésükben a munkaidő mértékének olyan tartalmú módosítását, hogy munkaidejük együttes mértéke ne haladja meg a tervezett felmentéssel esetlegesen érintett közalkalmazotti létszámhoz kapcsolódó, a kérelem benyújtásakor érvényes munkaidő mértékének a felét. Ebben az esetben a munkáltató köteles a kérelemben foglaltak szerint felmentés helyett a kinevezést módosítani.

 

A közalkalmazotti jogviszony csak különösen indokolt esetben szüntethető meg felmentéssel, ha a közalkalmazott házastársa nem rendelkezik önálló, legalább a minimálbérnek megfelelő jövedelemmel és legalább 3 eltartott gyermeke van; ha a közalkalmazott egyedülálló, eltartott gyermeke 18 éves koráig, valamint ha a közalkalmazott házastársa sorkatonai, illetve polgári szolgálatot teljesít.

 

A közalkalmazotti jogviszonyt a munkáltató felmentéssel nem szüntethető meg (felmentési védelem): a külföldön nemzetközi szervezetnél munkára kötött megállapodás alapján külföldön végzett munka; a tartósan külföldi szolgálatot teljesítése; az ösztöndíjjal külföldi tanulmányútra kiküldött valamint a munkáltató által vagy hozzájárulásával más szervek által iskolai vagy iskolarendszeren kívüli képzésre küldés miatt a munkavégzés alóli felmentés ideje alatt.

 

A felmentési idő, ha a felmentési védelem időtartama a 15 napot meghaladja, ezt követően csak 15 nap, ha a 30 napot meghaladja, ezt követően csak 30 nap elteltével kezdődhet el.

 

A felmentést meg kell indokolni, az indoknak világosnak, valósnak és okszerűnek kell lennie. Felmentés esetén a felmentési idő legalább 60 nap, ami 5 évenként egy hónappal meghosszabbodik, de a 8 hónapot nem haladhatja meg. Ettől eltérően, ha a felmentés szakmai alkalmatlanságon alapul, a felmentési idő 30 nap. A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól, de a teljes időtartamra is mentesíthető.

 

Szólj hozzá!

Címkék: felmentés közalkalmazott felmentés indoklása közalkalmazott felmentése munkajogi tétel kjt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr31680064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása