Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

Lemondás, áthelyezés, rendkívüli lemondás szabályai

2008.09.29. 21:39 TPiros

A lemondás a közalkalmazottnak a munkáltatóhoz címzett olyan egyoldalú jognyilatkozata, amely a munkáltató hozzájárulása nélkül megszünteti a közalkalmazotti jogviszonyt. A közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésére vonatkozó jognyilatkozatát (lemondását) köteles írásba foglalni. A lemondás kizárólag a munkáltató hozzájárulásával vonható vissza. A határozott idejű közalkalmazotti jogviszony lemondással nem szüntethető meg. A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti. Lemondás esetén a lemondási idő két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól.

 

Az áthelyezés olyan háromoldalú megállapodás, amelyben a két munkáltató megállapodik egymással és a közalkalmazottal kölcsönösen megállapodik abban, hogy a közalkalmazott a megjelölt időponttól új munkáltatóhoz kerül át. Az áthelyezés során meg kell állapodni a közalkalmazott új munkakörében, munkahelyében, illetményében és az áthelyezés időpontjában. Az áthelyezett közalkalmazottnak az áthelyezést megelőző közalkalmazotti jogviszonyát úgy kell tekinteni, mintha az új munkáltatójánál töltötte volna el. Áthelyezéssel a határozatlan és határozott idejű közalkalmazotti jogviszony egyaránt megszüntethető. A munkáltató fenntartója - törvény eltérő rendelkezése hiányában - az általa fenntartott, e törvény hatálya alá tartozó munkáltatók között kezdeményezheti a közalkalmazott határozatlan időre szóló áthelyezését. Erre rendkívül indokolt esetben, így különösen akkor kerülhet sor, ha annak a munkáltatónak, ahová az áthelyezés irányul, a feladatai - különösen a munka- és pihenőidő, illetőleg a rendes szabadság kiadása szabályaira tekintettel - munkaszervezési eszközök alkalmazásával sem teljesíthetők.

 

 

A rendkívüli lemondás a közalkalmazottnak a munkáltatóhoz címzett olyan egyoldalú nyilatkozata, amely (a munkáltató hozzájárulása nélkül) azonnali hatállyal megszünteti a jogviszonyt. Rendkívüli lemondással a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonyát akkor szüntetheti meg, ha a munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a közalkalmazotti jogviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Csak írásba foglalva, indoklással kiegészítve érvényes. Az indokolásból a rendkívüli lemondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a rendkívüli lemondás indokának valóságát és okszerűségét a közalkalmazottnak kell bizonyítania. A rendkívüli lemondás akkor tekinthető közöltnek, ha azt a munkáltatói jogkör gyakorlójának vagy az átvételre jogosult személynek átadják.

 

A rendkívüli lemondás gyakorlásának célja a közalkalmazotti jogviszony azonnali hatályú megszüntetése. A rendkívüli lemondás jogát az annak alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított 1 éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntetőeljárás megindítására nyitva álló elévülési idő alatt lehet gyakorolni.

 

A közalkalmazott- jogorvoslattal meg nem támadott – rendkívüli lemondása esetén a munkáltató köteles a közalkalmazottat olyan helyzetbe hozni, mintha jogviszonya felmentéssel szűnt volna meg. Rendkívüli lemondás esetén a munkáltató a közalkalmazott részére annyi időre járó átlagkeresetét köteles kifizetni, amennyi felmentése esetén járna, továbbá a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontját a közalkalmazottra irányadó felmentési idő figyelembevételével kell meghatározni. A közalkalmazott követelheti felmerült kárának megtérítését is.

 

Végkielégítés akkor illeti meg a közalkalmazottat, ha közalkalmazotti jogviszonya felmentés, rendkívüli lemondás (ekkor kétszeres összeg jár), vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg. Mértéke a jogviszonytól függően 3 év 1 havi; 5 év 2 havi; 10 év 4 havi; 20 év 8 havi átlagkeresetének megfelelő összeg (amely 4 havi átlagkereset összegével emelkedik, ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya az öregségi nyugdíjra vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző 5 éven belül szűnik meg).

 

Szólj hozzá!

Címkék: lemondás közalkalmazott áthelyezés rendkívüli lemondás kjt jogviszony megszűnése kjt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr11688076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása