Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

A közszolgálati jogviszony megszüntetése

2008.10.12. 20:48 TPiros

A közszolgálati jogviszony megszüntethető

·         a felek közös megegyezésével: A felek írásban foglalt, egybehangzó, befolyásmentes akaratnyilvánítással a közszolgálati jogviszonyt bármikor megszüntethetik. Az erre vonatkozó iratban kifejezésre kell juttatni a közszolgálati jogviszony megszüntetésére irányuló közös szándékot és a közszolgálati jogviszony megszüntetésének időpontját. (pl. közös megegyezéssel szüntethető meg, ha pl. a köztisztviselő az Európai Unió szerveinél létesít jogviszonyt).

·         áthelyezéssel közalkalmazotti vagy hivatásos szolgálati jogviszonyt szabályozó jogszabályok hatálya alá tartozó szervekhez: olyan háromoldalú megállapodás, amelyben a két munkáltató egymással és a köztisztviselővel kölcsönösen megállapodik abban, hogy a köztisztviselő a megjelölt időponttól az új munkáltatónál végez munkát.

·         lemondással: a köztisztviselőnek a munkáltatóhoz címzett olyan egyoldalú jognyilatkozata, amely a munkáltató hozzájárulása nélkül megszünteti a közszolgálati jogviszonyt. A köztisztviselő a közszolgálati jogviszonyról bármikor lemondhat. A köztisztviselő lemondási ideje két hónap. A felek ennél rövidebb időben is megállapodhatnak. Határozott idejű közszolgálati jogviszony esetén a lemondási idő nem terjedhet túl a kinevezésben meghatározott időtartamon.

·         azonnali hatállyal a próbaidő alatt

·         felmentéssel: a köztisztviselőhöz címzett olyan egyoldalú jognyilatkozat, amely a köztisztviselő hozzájárulása nélkül megszünteti a közszolgálati jogviszonyt. A közigazgatási szerv a határozott és a határozatlan időtartamú közszolgálati jogviszonyt felmentéssel megszüntetheti, ha a felmentést írásba foglalta szabályszerűen megindokolta és a köztisztviselővel közölte.

 

 

 

A közszolgálati jogviszony felmentéssel akkor szüntethető meg, ha

a.       az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetője, a közigazgatási szerv vezetője, illetve a helyi önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a közigazgatási szerv hivatali szervezetében létszámcsökkentést kell végrehajtani, és emiatt a köztisztviselő további foglalkoztatására nincs lehetőség;

b.       megszűnt a közigazgatási szervnek az a tevékenysége, amelynek körében a köztisztviselőt foglalkoztatták;

c.        átszervezés következtében munkaköre feleslegessé vált (vagy ugyan nem vált feleslegessé, de a köztisztviselő nem járul hozzá a kinevezésében szereplő munkavégzés helyének módosításához);

d.       a köztisztviselő nyugdíjasnak minősül;

 

A közszolgálati jogviszonyt felmentéssel meg kell (kötelező) szüntetni, ha

a.       a közigazgatási szerv jogutód nélkül megszűnik;

b.       a köztisztviselő feladatai ellátására alkalmatlan (ez lehet képességeivel, a közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok)

c.        a vezetői megbízás visszavonását követően a köztisztviselő más köztisztviselői munkakörben való továbbfoglalkoztatására nincs lehetőség vagy a munkáltató által felajánlott másik köztisztviselői munkakört a köztisztviselő visszautasítja

d.       a rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjjogosultság feltételeivel rendelkező köztisztviselő azt kérelmezi;

e.        az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság egyéb feltételeivel a felmentési idő leteltekor rendelkező köztisztviselő kérelmezi.

 

 

 

 

 

A végkielégítés: A köztisztviselőt felmentése esetén (kivéve pl. felmentés a gyakornoki idő alatt, vagy alkalmatlanság miatt) végkielégítés illeti meg. A végkielégítés összege, ha a felmentett köztisztviselő közszolgálati jogviszonyban töltött ideje legalább 3 év 1 havi, 10 év 4 havi, 20 év 8 havi illetményének megfelelő összeg. A végkielégítés mértékének meghatározásakor csak a közigazgatási szervnél közszolgálati jogviszonyban eltöltött időt lehet figyelembe venni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: közszolgálat ktv áthelyezés jogviszony megszüntetése jogi segédanyag közös megegyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr60710507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása