Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

Felmentés szabályai a köztisztviselőkre vonatkozóan

2008.10.16. 10:52 TPiros

A közszolgálati jogviszony felmentéssel akkor szüntethető meg, ha

  • ha az Országgyűlés, a kormány, illetve a helyi önkormányzati képviselőtestület döntése alapján a közigazgatási szerv hivatali szervezetében létszámcsökkentést kell végrehajtani, és emiatt a köztisztviselő további foglalkoztatására nincs lehetőség. A közigazgatási szerv vezetője a létszámcsökkentésről a közigazgatási szervnél képviselettel rendelkező munkavállalói érdek-képviseleti szerv véleményének kikérése után dönthet.
  • megszűnt a közigazgatási szervnek az a tevékenysége, amelynek körében a köztisztviselőt foglalkoztatták. Feltétel itt is, hogy a közigazgatási szervnél az érintett köztisztviselő képzettségének és besorolásának megfelelő másik betöltetlen munkakör nincs. Ha van, azt fel kell ajánlani, elfogadni nem kötelező.
  • átszervezés következtében a köztisztviselő munkaköre feleslegessé vált, (vagy ha az átszervezés következtében a köztisztviselő munkaköre nem válik feleslegessé, de a köztisztviselő nem járul hozzá a kinevezésében szereplő munkavégzés helyének módosításához)
  • a köztisztviselő nyugdíjasnak minősül. Az öregségi nyugdíjra jogosult vagy rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban részesülő köztisztviselőt, ha e jogcímen felmentését kezdeményezi, a közigazgatási szerv köteles felmenteni, (illetőleg akkor is, ha a nyugellátása megállapítása került?). A jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősülő köztisztviselőt (pl. 62. életévét betöltötte és rendelkezik a megfelelő szolgálati idővel) végkielégítés nem illeti meg.

 

A közszolgálati jogviszonyt felmentéssel meg kell szüntetni, ha

  • a közigazgatási szerv jogutód nélkül megszűnik, vagy a munkáltató szervezeti vagy jogállás változása miatt a Ktv. hatálya már nem terjed ki a jogutód munkáltatóra. A köztisztviselőt a változást megelőzően legalább 60 nappal értesíteni kell a változásról, valamint, hogy az új munkáltató továbbfoglalkoztatja-e.

·         a köztisztviselő feladatai ellátására alkalmatlan: egészségügyi alkalmatlanság esetén csak akkor menthető fel a köztisztviselő ha számára megfelelő betöltetlen munkakör nincs, vagy áthelyezéséhez nem járul hozzá. Felmenthető akkor is, ha feladatainak ellátására a munkáltató alkalmatlannak minősítette.

·         a vezetői megbízás visszavonását követően a köztisztviselő más köztisztviselői munkakörben való továbbfoglalkoztatására nincs lehetőség vagy a munkáltató által felajánlott másik köztisztviselői munkakört a köztisztviselő visszautasítja

·          a rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjjogosultság feltételeivel rendelkező köztisztviselő azt kérelmezi;

·         az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság egyéb feltételeivel a felmentési idő leteltekor rendelkező köztisztviselő kérelmezi (a nyugellátás igénybevétele érdekében kell felmenteni).

 

A munkáltató a felmentést köteles megindokolni. Az indokolásból a felmentés okának világosan ki kell tűnnie és a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a felmentés indoka valós és okszerű. Amennyiben a felmentésben felhozott körülményeket a köztisztviselő vitatja, a bizonyítási teher a munkáltatóé.

 

 A felmentési idő legalább 2 hónap, de a 8 hónapot nem haladhatja meg (alkalmatlanság esetén 4 hónap), illetve határozott idejű közszolgálati jogviszony megszüntetése esetén a felmentési idő nem terjedhet túl azon az időponton, amikor a közszolgálati jogviszony a kinevezés értelmében felmentés nélkül is megszűnt volna. A 2 hónapos felmentési idő a közszolgálati jogviszonyban töltött 5 év után 1 hónappal, 15 év után 3 hónappal, 30 év után 6 hónappal meghosszabbodik. A köztisztviselőt a felmentés időtartamának legalább a felére a munkavégzési kötelezettség alól mentesíteni kell, erre az időtartamra átlagkeresetre jogosult.

 

A köztisztviselőt felmentése esetén (kivéve pl. felmentés a gyakornoki idő alatt, vagy alkalmatlanság miatt) végkielégítés illeti meg. A végkielégítés összege, ha a felmentett köztisztviselő közszolgálati jogviszonyban töltött ideje legalább 3 év 1 havi, 10 év 4 havi, 20 év 8 havi illetményének megfelelő összeg. A végkielégítés összegének a felére jogosult a köztisztviselő, ha felmentésére azért került sor, mert egészségügyi alkalmatlansága miatti áthelyezéséhez nem járult hozzá, kivéve, ha a hozzájárulását alapos indokkal tagadta meg (pl. a felajánlott illetmény összege kevesebb a korábbi illetménye 80%-ánál).

 

1 komment

Címkék: közszolgálat felmentés köztisztviselő ktv nem jogi asszisztens jogviszony megszüntetése

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr34716594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeva24 2009.03.18. 13:51:57

Tisztelt Jogi Asszisztens!

Kérem az Önök segítségét az alábbiakban:
57 éves múltam 2008. július 24-én. 1969. július 15-től dolgozom folyamatosan. 2009. december 1-től kértem felmentésemet előrehozott nyugdíjazás igénybe vételéhez, melyhez csatoltam a nyugdíjfolyósító intézet határozatát is. Tavaly augusztusban még azt mondták, hogy jogosult vagyok nem csak a jubileumi jutalomra, hanem a végkielégítésre is.
Most viszont úgy tájékoztattak, hogy ez év július 15-én jogosult vagyok a 40 éves jubileumi jutalomra, de a végkielégítésre nem. Ez számomra, kb. 1,2 millió forintot jelent (nettó bérem 100 eFt./hó), mely nyugdíjas időmre anyagi biztonságot jelentene.
Az alábbi paragrafusokra hivatkoztak a végkielégítés megtagadásánál:
Ktv 17§(2) f)., 19 § (8) b)., 19/A § i) bekezdéseire.
Nem értem: ha a 19 § (2) bekezdése szerint végkielégítés illeti meg a köztisztviselőt, ha jogviszonya korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg, illetve a 19 § (8) bekezdés b). szerint végkielégítésre nem jogosult a köztisztviselő, ha legkésőbb a közszolgálati jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül. Én még ebben (július 31-én) az időpontban nem leszek nyugdíjas, mivel utána fogom kérni nyugdíjazásomat.
Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy jár, vagy nem jár végkielégítés számomra?
Előre is maradok köszönettel: Sz. Éva

süti beállítások módosítása