Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

Munkajogi jogutódlás - Mt

2008.11.07. 09:22 TPiros

A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlásnak minősül

  • jogszabályon alapuló jogutódlás – 2006.IV. Gt. Törvény alapján (társasági formaváltás, átalakulás - egyesülés, szétválás)
  • a munkáltató anyagi, illetve nem anyagi erőforrásai elkülönített, szervezett csoportjának a további működtetés, illetve az újbóli beindítás céljából, az Mt. hatálya alá tartozó szervezet vagy személy számára történő, megállapodáson alapuló átadása, átvétele, így különösen adásvétel, csere, bérlet, haszonbérlet, illetve gazdasági társaságba való belépés vagyonbevitel révén. (A munkajogviszony munkáltatói alanyi pozíciójában alanycsere valósul meg.)

 

Jogutódlás esetén annak időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek a jogelődről a jogutód munkáltatóra szállnak át. Amennyiben a jogutódlással a jogelőd megszűnik, akkor a megszűnt jogviszonyból származó jogok és kötelezettségek is átruházódnak. (Jogutód nélkül megszűnő munkáltató esetén a munkáltató felszámolóját, illetve végelszámolóját terhelik.)

 

A jogelőd munkáltató a jogutódlást megelőzően köteles tájékoztatni a jogutódot a munkaviszonyból eredő jogokról és kötelezettségekről.

 

A jogelőd és a jogutód munkáltató a munkavállalóval szemben egyetemlegesen felel a jogutódlás időpontját megelőzően keletkezett kötelezettségekért akkor, ha a munkavállaló a jogutódlás időpontját követő 1 éven belül érvényesíti igényét.

 

A jogelőd munkáltatót (a munkavállalót a munkaviszony megszüntetésekor megillető járandóságokért) kezesi felelősség terheli egyrészt a munkáltató működésével összefüggő okra alapított rendes felmondás, másrészt a határozott idő lejárta előtti munkaviszony megszűntetése esetén, szintén a jogutódlás időpontját követően 1 éven belül, feltéve, hogy a jogelőd munkáltató (vagy többségi tulajdonában álló másik társaság vagy többségi tulajdonosa) a jogutód munkáltató legfőbb szervében a szavazatok több mint 50%-val rendelkezik.

 

 

Jogutódlás esetén a jogelőd és jogutód – legkésőbb a jogutódlást megelőző 15 nappal – kötelesek tájékoztatni a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezetet, vagy üzemi tanácsot, vagy annak hiányában a munkavállalók képviselőjét a jogutódlás tervezett időpontjáról, okáról, és a munkavállalókat érintő jogi, gazdasági, szociális következményeiről, továbbá kötelesek konzultációt kezdeményezni a munkavállalókat érintő tervbe vett egyéb intézkedésekről.

A konzultációnak ki kell terjednie az intézkedések elveire, a hátrányos következmények elkerülésének módjára, illetve eszközére, továbbá e következmények enyhítését célzó eszközökre. A jogelőd és a jogutód munkáltató köteles teljesíteni a tájékoztatási és konzultációs kötelezettségét (pl. a végelszámolót is terhelik e kötelezettségek).

 

Ha a munkáltató eljárása során megsérti az üzemi tanács vagy a szakszervezet jogait, az üzemi tanács, illetve a szakszervezet ennek megállapítása iránt bírósághoz fordulhat.

 

 

 

A munkajogi jogutódláshoz kapcsolható még 77/187/EGK irányelv, amely a munkavállalók védelmét, tájékoztatási kötelezettségét írja elő a munkáltató személyének megváltozása esetén. Ezen kívül a Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiumának MK 154. számú kollégiumi állásfoglalása a munkaviszony kapcsán elvi jelleggel kimondta, hogy a jogelőddel létesített munkaviszony a jogutóddal változatlanul fennáll, és különösen a felmondási idő és a végkielégítés szempontjából az e munkaviszonyban töltött időket együttesen kell számításba venni.

 

5 komment · 1 trackback

Címkék: munkajog tájékoztatás munkavállaló jogelőd irányelv munkajogi jogutódlás

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr4737370

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A munkaviszony megszüntetése 2019.03.13. 21:42:59

A munkaviszony egy tartós jogviszonynak tekinthető, de egy ilyen jogviszonynál is lehetőséget kell biztosítani a felek számára, hogy azt megszüntethessék. Éppen ezért szabályozza a Munka Törvénykönyve (Mt.) a munkaviszony megszüntetésének szabályait. F…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eva.bodi 2008.11.22. 19:05:21

Tisztelt Jogi asszisztens!

Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni:
Jelenlegi munkáltatóm egy közhasznú társaság, 30 éves munkaviszonyom van, ez az első munkahelyem. Januártól kft-vé alakul át, mely jogutódja lesz az kht-nak.
Ez jogi szempontból lehetséges-e?
Tovább kíván foglalkoztatni az eddigi végkielégítésre és felmondási időre megszerzett jog nem veszik-e el? A majdan megalakuló kft. ha csődbe megy köteles-e kifizetni a végkielégítést, felmentési időt?
Ha mégsem jelenlegi munkakörömben kíván foglalkoztatni és én nem kívánok más munkakörben dolgozni akkor mi a teendő?
Köszönettel: Bódi Éva

TPiros · http://www.anrodiszlec.hu 2008.11.25. 22:15:07

Kedves Éva!

Köszönöm hogy megkeresett és megtisztelt bizalmával. Megpróbálok Önnek a lehető legjobban válaszolni, de gyakorlati tapasztalataim sajnos nincsenek :( úgyhogy csak tanulmányaimra tudok támaszkodni, amelyek lehet nem teljesen egyeznek az Ön általt felvázolt helyzettel.

Nem tudom most közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatják-e, vagy munkaszerződése van, úgy gondolom, hogy az eddig eltöltött munkaviszony nem vész el. A munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalókat az átalakulásról, talán Ön is hivatalos úton értesült erről; valamint nyilatkoznia kell az alkalmazottak további foglalkoztatásáról is. Amennyiben nem tudnak megállapodni, végkielégítés jár.

Másrészt a közhasznú társaság mint társasági forma már nem alapítható 2007 óta, így lehet hogy a cég, amelynél dolgozik, csak a törvényeknek engedelmeskedve pl. nonprofit kft-ként múködik tovább, de (szerintem) ez jogutódlásnak minősül, és az eddigi kötelezettségek továbbra is terhelik.

A munkáltatójának mindezekről a jogokról, a munkaviszony megszüntetésével járó következményekről meg kell ismertetnie Önt és munkatársait is.

Remélem válaszom helyes, a legbiztonságosabb megoldást természetesen egy praktizáló ügyvéd jelentené.

Tisztelettel: ta:pír

Bódi Éva 2008.11.29. 14:24:28

Tisztelt Ta:pír!

Köszönöm a választ.Eddig semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, csak azt közölte a fiókvezetőnk, hogy kft.-vé alakul a kht, de végkielégítést nem kapunk. Jelenleg már nem közalkalmazottként, hanem meghatározatlan időtartamú szerződéssel vagyunk foglalkoztatva.
Hol találok megfelelő tapasztalatokkal rendelkező ügyvédet? Köszönettel: Bódi Éva

TPiros · http://www.anrodiszlec.hu 2008.11.30. 15:12:24

Az ügyvéd helyett eszembe jutott még egy megoldás, melyet olcsóbbnak tartok, és feltehetően ott is segítőkészek lesznek.

Munkaügyi bíróság ált. a megyei bíróságokon van, de szerintem tanácsért a városi bíróságokhoz is fordulhat panasznapokon. Remélehetőleg a segítség mellett ajánlani is tudnak egy környékbeli, megbízható ügyvédet.

Bízom benne, hogy nem lesz rá szüksége, és mihamarabb megtudják, mi fog Önökkel történni a munkehelyén.

A bíróságok címéről, ügyfélfogadási időpontjairól többet is megtudhat a hivatalos honlapon, a megfelelő kategóriában: www.birosag.hu/

Bódi Éva 2008.12.02. 17:24:33

Köszönöm, jó az ötlet!
süti beállítások módosítása