Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

A munkáltató fizetésképtelensége... 2.

2008.11.16. 02:48 TPiros

Jöjjön a második rész, az elsőt hamarosan belinkelem :S   Kitartást :)

A támogatás iránti kérelmet a felszámolónak vagy meghatalmazottjának (a gazdálkodó szervezet székhelye szerint) az illetékes munkaügyi központhoz, formanyomtatványon, valamennyi előírt mellékletet becsatolva kell 3 példányban benyújtania.

 

A támogatás iránti kérelem elbírálására vonatkozó eljárásra - az e törvényben foglalt eltérésekkel - a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályait kell alkalmazni; a munkaügyi központnak a kérelem benyújtását követően 8 napon belül kell dönteni. Ha az Alap megfelelő összegű pénzeszközzel rendelkezik, az OMK a kérelem átvételétől számított 15 napon belül intézkedik az igényelt támogatás átutalásáról.

 

A megérkezett támogatást 3 munkanapon belül ki kell fizetnie a munkavállalóknak. Az Alap által nyújtott támogatás kamatmentes. A felszámoló a támogatásnak a gazdálkodó szervezethez történő beérkezését követő három munkanapon belül gondoskodik a fennálló bértartozások munkavállalók részére történő kifizetéséről.

 

Az Alap csak akkor nyújthat támogatást, illetve a támogatás iránti kérelem csak abban az esetben nyújtható be, ha a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezet az Alappal szemben esetleg fennálló (korábbi támogatásnyújtásból eredő) visszafizetési kötelezettségét maradéktalanul teljesítette.

 

A felszámoló a támogatási igény meghatározása során a támogatásra jogosult gazdálkodó szervezetnek a jogosultakkal szemben, a bérfizetési napon fennálló bértartozását, de legfeljebb jogosultanként a bruttó átlagkereset ötszörösét veheti figyelembe. További új kedvező változás, hogy ha a felszámolási eljárás kezdetétől egy év eltelt, azon jogosultak esetén, akikre vonatkozóan már az ötszörös mértéket igénybe vették további, legfeljebb 2 havi bruttó átlagkeresetnek megfelelő támogatás igényelhető.

 

A kamatmentes támogatás visszafizetése az annak folyósításától számított 60. napon, illetve a felszámolási zárómérleg benyújtásának napját megelőző napon válik esedékessé.

 

A felszámoló köteles azoknak a munkavállalóknak a bértartozását is megigényelni, akiknek a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnik meg a jogviszonya, illetve akiknek a gazdálkodó szervezet jogutód nélküli megszűnésével válik esedékessé a bértartozása (pl. korábban felmondási védelem alatt álltak).

 

A jogosulatlanul igénybe vett vagy nem jogszerűen felhasznált támogatást a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában hatályos jegybanki alapkamat kétszeresével megnövelt összegben kell visszafizetni.

 

 

Európai Uniós kitekintés:

80/987/EGK irányelve rendelkezik a munkáltató fizetésképtelensége esetén a munkavállalók védelmére vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről. Célja, hogy minimális szintű védelmet biztosítson a munkavállalóknak munkáltatójuk fizetésképtelensége esetén. E célból kötelezi a tagállamokat egy olyan intézet létrehozására, amely szavatolja az érintett munkavállalók fennálló követeléseinek teljesítését.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kapor munkáltató beadvány munkáltató fizetésképtelensége bérgarancia bértartozás

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr29748246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása