Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

Jogi asszisztens felsőfokú szakmai képesítés

2008.05.02. 00:01 TPiros

OKJ-szám: 55 346 01

A jogi asszisztens
  • joig alapismeretekkel rendelkező és azokat munkája során alkalmazó, a jogász munkáját segítő szakalkalmazott.
  • munkája során adatbeviteli feladatokat végez, iratokat készít és kezel, használja a CD/DVD jogszabálygyűjteményt, s ezen ügyviteli és ügyintézési feladatokat kulturálisan és etiukusan látja el.
  • ügyvédi irodákban titkársági alkalmazottként jogi előkészítő munkát végez.
  • közigazgatási szakterületen az önkormányzati igazgatásban, illetve az államigazgatás egyes területein ügyviteli feladatokat lát el.
  • ügyészségi alkalmazásban ellátja az ügyintézői és ügykezelői feladatokat.
  • bírósági alkalmazásban tehermentesíti a bírákat az ítélkező munkán kívüli tevékenység alól.
  • földhivatali alkalmazásban ingatlan-nyilvántartási feladatokat lát el.
  • közjegyzői alkalmazásban ellátja mindazokat a feladatokat, melyekhez közjegyző jelenlétét jogszabály nem írja elő.
  • Egyéb (pl. vám- és pénzügyőrség, minisztériumi irodai alkalmazás, kamarai alkalmazás, stb.) speciális jogi szakismeret igénylő munkakörökben szakszerűen előkészíti a jogi szakmunkát.

A felsőfokú szakképesítést szerzett hallgatók a szakirányú egyetemi vagy főiskolai felvételinél többletpontokat szereznek (vagy az OKJ bizonyítvány átlaga alapján történik a felvétel), továbbá a felvételt követően a képzésben a tanulók kreditpont beszámítással élhetnek (ez pedig jól jöhet a költségtérítéses szakokon, hiszen e tárgyak kreditértékeit elfogadás esetén már nem kell fizetnünk).

Teljesen vagy részben beszámítható tárgyak, elsősorban a Pécsi Tudományegyetemen, de ismereteim szerint a Miskolci Egyetem is elfogajda:  általános szociológia, társadalomstatisztika, jogi alaptan, bevezetés a közjogtanba, bevezetés a bűnügyi tudományokba; bevezetés a közgadaságtanba, munkajogi és társadalombiztosítási alapismeretek, kereskedelmi jogi alapismeretek, szociálpolitikai és szociális jogi alapok, polgári jogi alapfogalmak.


 


1 komment

Címkék: leírás jogi asszisztens

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr59486057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jog Hungaris · http://jog.freeblog.hu 2008.10.09. 14:10:07

Jogász tételek ME-Ájk-ról
süti beállítások módosítása