Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

A közigazgatás szervezete

2008.06.15. 15:14 TPiros

A közigazgatás az állam egységes szakigazgatási rendszereként állami feladatok tényleges megvalósítását látja el. A közigazgatási szervezetrendszer önálló, de egymással kapcsolatban álló, különböző állami feladatok megvalósítására létrejött közigazgatási szervek összessége. Az erre vonatkozó szabályokat az Alkotmány és más törvények határozzák meg. Felépítését befolyásolják történelmi hagyományok, politikai, gazdasági viszonyok, területi és földrajzi viszonyok valamint a feladatok mennyisége és minősége is.

 

Szervezési elvek a közigazgatásban: (A modern közigazgatási rendszerben valamennyi elv jelen van, de az egyes elvek megvalósulásának mértéke országonként, történelmi koronként eltérést mutat.)

  • centralizáció: az állami döntési jogosultságok a központi államigazgatási szerveknél összpontosulnak, melyekkel hierarchikus viszonyban állnak a területi, helyi szervek.
  • decentralizáció: a feladat- és hatáskörök egy része a helyi önkormányzati szervekhez kerül, mert a döntési jogosítványok megoszlanak a központi és a területi, helyi közigazgatási szervek között.
  • dekoncentráció: a feladatok továbbra is megmaradnak az államigazgatási szervezetrendszeren belül, azokat területi, helyi államigazgatási szervek látják el.
  • hierarchia: a központi és az alárendelt közigazgatási szervek olyan viszonya, melyben a felsőbb szervnek irányítási, felügyeleti és utasítási joga van, az alárendelt szerv pedig engedelmességgel és felelősséggel tartozik.
  • integráció: biztosítja az egymással mellérendeltségi viszonyban álló közigazgatási szervek működése közötti összhangot és ezáltal a közigazgatás egységét.
  • hivatásos közszolgálat elve: azt a követelményt támasztja, hogy a közigazgatási feladatok ellátásához szakképzett, munkáját élethivatásszerűen végző köztisztviselői kar szükséges.

 

 

A közigazgatási szervek csoportosítása feladataik alapján (hatásköri jelleget vizsgálva):

1. általános hatáskörű szervek: feladatköre valamennyi közigazgatási feladatra kiterjed. Ilyen szervek:

Ø  a Kormány: irányítja, felügyeli és ellenőrzi a teljes közigazgatási szervezetrendszert.

Ø  a megyei/fővárosi közigazgatási hivatalok: ellátják a területükön műkődő önkormányzatok törvényességi ellenőrzését és elbírálják az önkormányzatok által hozott elsőfokú határozatokat.

Ø  az önkormányzatok: illetékességi területükön ellátják a számukra jogszabályban előírt közigazgatási feladatokat.

 

 2. különös hatáskörű szervek: feladatköre közigazgatási szakterületre terjed ki. Ilyen szerv:

Ø  a minisztériumok: élükön a miniszterrel, vezetik az államigazgatás egyes ágait és irányítják az alárendelt szerveket.

Ø  a tárca nélküli miniszterek: olyan szakfeladatokat látnak el, amelyek nem tartoznak egyik minisztérium hatáskörébe sem vagy több minisztériumot is érintenek.

Ø  országos hatáskörű szervek: olyan nem minisztériumi jogállással rendelkező központi szervek, amelyek szakfeladatokat látnak el és irányítják az alárendelt szerveket.

Ø  a területi államigazgatási (dekoncentált) szervek: általában megyei, kivételesen területközi szinten látnak el szakfeladatokat.

 

Az államigazgatási szervek csoportosítása illetékességi területük alapján:

1. központi szervek: illetékességi területe az egész országra kiterjed, fő funkciójuk a kormányzati döntések végrehajtása. Ilyen szervek: a Kormány, a minisztériumok, a tárca nélküli miniszterek, az országos hatáskörű szervek.

2. területi (dekoncentált) szervek: illetékességi területük általában egy-egy megye.

3. helyi szervek: azok, amelyek megyén belül is szervezetet hoztak létre, csak bizonyos körzetekben pl. földhivatalok, munkaügyi központok kirendeltségei.


Jogi asszisztens tétel 10.

Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás szervezete szervezési elvek a közigazgatásban

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr58521473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.