Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

Felügyeleti ágak az ügyészségen

2008.07.24. 17:15 TPiros

A Magyar Köztársaság Ügyészségéről az 1972. évi V. törvény rendelkezik, s meghatározza funkcióit is.

 

1. A nyomozás törvényessége feletti felügyelet:

  • ennek során biztosítania kell minden tudomására jutott bűncselekmény következetes üldözését, másrészt a bűnüldözés során az állampolgárok személyi szabadságjogainak védelmét (pl. törvényellenesen senkit ne vonjanak büntetőjogi felelősségre).
  • más hatóságok nyomozati tevékenységének utasítási joggal is párosuló irányítása és ellenőrzése. Ennek során felülvizsgálhatja a nyomozó szervek intézkedéseit, az őrizetbe vétel törvényességét; elbírálja a nyomozás során hozott határozatok ellen, valamint az intézkedések és azok elmulasztása miatt előterjesztett panaszokat; elrendelheti a feljelentés kiegészítését, utasíthatja a nyomozó hatóságot nyomozás vagy pótnyomozás lefolytatására.
  • egyes bűnügyeket a nyomozást folytató szervtől magához vonhat. A büntetőeljárásról szóló törvény sorolja fel azokat a bűncselekményeket, amelyeknek nyomozása az ügyészség kizárólagos hatáskörébe tartozik.
  • bírói engedélyhez nem kötött titkos információgyűjtést végezhet.
  • a vádfunkció során az ügyészt a jogosítványok teljessége illeti meg: vádat emelhet, a vádemelést elhalaszthatja vagy meg is tagadhatja.

 

2. A büntetés-végrehajtás törvényességének felügyelete:

  • minden olyan szervet ellenőrizhet, amelyek a fő- és mellékbüntetések, az intézkedések, valamint a személyes szabadságot korlátozó kényszerintézkedések végrehajtására kötelezettek pl. rendőrségi fogda, kényszergyógykezelő és kényszergyógyító intézetek.
  • az ügyész a fogva tartó szerveknél megtekintheti az intézeti szabályokat, a fogva tartási iratokat és a fogva tartás körülményeit, meghallgathatja a fogva tartottakat, ellenőrizheti a bánásmód törvényességét.
  • indokolt esetben fellebbezéssel él a büntetés-végrehajtási bíró végzése ellen.

 

3. Az ügyész részvétele a bírósági eljárásokban:

  • büntető ügyekben képviselheti, elejtheti vagy módosíthatja a vádat, részt vehet a bírósági tárgyaláson.
  • bármely büntető ügy iratait magához kérheti annak megvizsgálása végett, hogy az eljárás és a határozat illetve annak végrehajtása megfelel-e a törvényeknek.
  • polgári perbeli jogai: általános keresetindítási jog, ha a jogosult bármely okból jogai védelmére nem képes, kivéve, ha az ügyész keresetindítási joga kizárt; közérdekű keresetindítási jog, amelynek alapján az ügyész a közérdek közvetlen védelmében jár el.

 

4. Az ügyészi törvényességi felügyelet:

  • óvást emelhet az Alkotmánnyal vagy magasabb szintű jogszabállyal ellentétes jogszabály illetve állami irányítás egyéb jogi eszköze ellen.
  • elbírálja azokat a törvényességi kérelmeket, közérdekű bejelentéseket és törvénysértésre utaló jelzéseket, amelyeket az állampolgárok és a jogi személyek ügyészséghez benyújtottak  pl. az államigazgatási szervek határozatai ellen.
  • megtekintheti a törvényességi felügyelet körébe tartozó szervek általános érvényű és egyedi döntéseit, szükség esetén vizsgálatot tarthat



Valamennyi felügyeleti ágban dolgozó ügyész köteles a Magyar Köztársaság törvényeinek megsértőivel szemben a törvényekben előírtaknak megfelelően következetesen és humánusan eljárni. Az ügyészek a törvényben szabályozott eljárásaik során az eljárásokkal érintett szervek, személyek rendelkezése alatt álló területre, helyiségbe igazolványuk felmutatásával beléphetnek. 

Szólj hozzá!

Címkék: ügyészség felügyelet ügyészség szervezet

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr81580398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása