Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

A biztonságos munkavégzés követelményei

2008.08.29. 17:05 TPiros

Az állam az alkotmány felhatalmazása alapján a munkaügyi szakigazgatás területén belül a munkaegészségüggyel, munkavédelemmel is foglalkozik. A munkabiztonsági és munkaegészségügyi követelmények megvalósítására szolgáló előírásokat a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény tartalmazza. Hatálya kiterjed a munkáltatóra, a munkavállalóra, egyes esetekben pedig a munkavégzés hatókörében tartózkodókra (pl.: diák, szomszéd, járókelő, látogató) is.

 

Az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés megvalósulásához a munkavédelemre vonatkozó szabályokat érvényre kell juttatni pl. munkahely kialakítása, a termékek megvalósítása, a berendezések működtetése során.

  • Általános követelmény, hogy az adott munkaeszköz biztonságos legyen.
  • Új üzem létesítésekor ergonómiai szempontokat (pl. munkaeszköz kialakítása a testméret, a munkavégzéshez szükséges tér, szociális körülmények) is figyelembe kell venni, gondoskodni kell megfelelő megvilágításról, szellőzésről, öltözködési, egészségügyi lehetőségről, a nemdohányzók védelme érdekében dohányzó helyet kijelölni.
  • Azon a munkafolyamatoknál, ahol a munkavállaló veszélyforrás hatásának lehet kitéve, elsősorban olyan megoldásokat kell előnyben részesíteni, amelyek több személy egyidejű védelmét biztosítják (kollektív védőeszközök, szervezési intézkedések), ha ez nem kielégítő, egyéni védőeszközöket kell alkalmazni.

 

 

Az egyéni védőeszköz olyan eszköz (az eszköz bármely kiegészítése vagy egyéb segédeszköz), amelyet a munkavállaló azért visel vagy tart magánál, hogy az a munkavégzésből, a munkafolyamatból, illetve a technológiából eredő kockázatokat az egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentse. Az egyéni védőeszköz-juttatás és -használat feltételeinek előírásakor a munkáltató meghatározza munkahelyenként, munkakörönként azokat a munkafolyamatokat, anyagokat, ahol egyéni védőeszköz biztosítása szükséges, valamint a veszélyforrások jellegét és mértékét. Az egyéni védőeszközök használatát, állapotát a munkahelyi vezető köteles rendszeresen ellenőrizni. Ha a védőeszköz, megrongálódott, vagy elhasználódott, annak cseréjéről a dolgozó bejelentése alapján a munkahelyi vezető gondoskodik.

A munkáltató kötelezettsége, hogy a munkafeladat ellátását olyan személyre bízza, aki szakképzettségénél fogva alkalmas a feladat szakszerű, biztonságos elvégzésére (ezt időszakosan felülvizsgálhatják bizonyos munkakörökben dolgozók esetében pl.: röntgen).

A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodni kell arról, hogy a munkavállaló munkába álláskor, munkakör megváltozásakor, új munkaeszköz üzembe helyezésekor elsajátítsa az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, megismerje a szükséges szabályokat, utasításokat és információkat.

 

 

Előfordul, hogy mindezen munkavédelmi intézkedések ellenére is baleset történik. A munkavédelmi törvény közvetve rendelkezik a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeinek biztosításáról is. Minden munkahelyen, minden műszakban az ott dolgozók létszámától (tanműhelyben tanulókat is bele kell számolni), az üzem jellegétől, a munkafolyamatok veszélyességétől, az előforduló balesetek gyakoriságától függően kellő számú kiképzett elsősegélynyújtónak jelen kell lennie.

A munkahelyi elsősegélynyújtókat a munkahelyen dolgozók közül kell kijelölni. Az elsősegélynyújtók kijelöléséről, azok kiképzéséről és továbbképzéséről, az oktatáshoz szükséges anyagok, eszközök biztosításáról a munkáltató gondoskodik. Az elsősegélynyújtáshoz a 15/1972. (VIII. 5.) EüM rendelet a mellékletben meghatározottak szerint kell a kötszereket és egyéb eszközöket biztosítani, a készenlétben tartandó mentődobozok kötelező tartalmát és számát meghatározni.

 

 

Mindezeken kívül nemcsak a munkáltatónak vannak kötelezettségei, hanem a munkavállalónak is:

  • köteles munkatársaival együttműködni, és munkáját úgy végezni, hogy az saját vagy más egészségét, testi épségét ne veszélyeztesse.
  • az egészséges és biztonságos munkakörnyezet megőrzése érdekében köteles együttműködni munkáltatójával
  • csak biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, a munkavédelemre vonatkozó szabályok, utasítások betartásával, a munkavédelmi okatatásnak megfelelően végezhet munkát.
  • munkaterületén a fegyelmet, rendet, tisztaságot megtartani
  • a munkája biztonságos elvégzéséhez szükséges ismereteket elsajátítani és azokat munkavégzés során alkalmazni
  • veszélyt jelentő rendellenességről, üzemzavarról a munkáltatót azonnal tájékoztatni; a rendellenességet, üzemzavart tőle elvárhatóan megszüntetni, vagy erre intézkedést kérnie felettesétől
  • önkényesen nem kapcsolhatja ki, nem távolíthatja el, és nem alakíthatja át a biztonsági berendezéseket
  • a munkavállaló jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné
  •  

 

1 komment

Címkék: munkavédelem munkavállaló biztonságos munkavégzés munkahelyi elsősegély ez egészséget nem veszélyeztető munkavégzés

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr71909270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M3 János · http://m3road.addel.hu 2010.03.28. 22:30:06

Nos ez az elmélet, nálunk folytatódhat a gyakorlati "képzés"... :-)
m3road.addel.hu
süti beállítások módosítása