Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

Beadványok a bírósági ügyvitelben

2008.06.05. 09:45 TPiros

A bírósági ügyek iratait kezelőiroda kezeli, a nagyobb ügyfélforgalmú bíróságokon külön büntető, polgári és szabálysértési irodát létesíthet. A cégügyek iratait a megyei bíróságokon és a Fővárosi Bíróságon a cégiroda kezeli.


A beadványok átvétele
Az ügyféltől a beadványt a felvilágosításra megállapított időben az irodavezető vagy az e feladattal megbízott személy veszi át. A személyesen benyújtott beadványt átvevő személy a beadvány felzetén az érkezés megjelölésére szolgáló bélyegzővel igazolja az átvételt, és (ha már rendelkezésre áll) rájegyzi a lajstromszámot is. Az ügyfél kívánságára szóban előterjesztett kérelem jegyzőkönyvbe foglalásáról elismervényt kell adni, vagy átadni részére a felvett jegyzőkönyv egy hitelesítetlen másolati páldányát.

A felvilágosítási időn kívül az ügyfél beadványait a bíróság bejáratánál lévő, zárt gyűjtőszekrényben helyezheti el. A gyűjtőszekrényt a hivatali munkaidő végén minden esetben, továbbá a szükségeshez képest naponta többször is ki kell üríteni. A gyűjtőszekrényen a kiürítés időpontját fel kell tüntetni.

A postán érkezett vagy más hatóságtól kézbesítővel küldött iratot a bíróság elnöke által kijelölt személy veszi át. A postán érkezett ajánlott, expressz és térivevényes iratokat a postán vezetett könyvben egyenként kell átvenni. Telefax és e-mail átvételére a bíróság elnöke által kijelölt személy jogosult.

A küldemény átvételekor ellenőrizni kell a kézbesítő okmányon és a küldeményen lévő azonosítő jel megegyezőségét, az iratot tartalmazó boríték, illetve egyéb csomagolás sértetlenségét. A küldeményt átvevő személy sérült küldemény átvétele esetén a sérülés tényét mind az átvételi elismervényen, mind a borítékony megjelöli. A postai úton érkező sérült, könyvelt küldemények átvételéről jegyzőkönyvet kell készíteni és az a küldemény tartalmához csatolni.

Az átvevő a kézbesítő okmányon olvasható aláírásával és az átvétel dátumának feltüntetésével ismeri el az átvételt; az "azonnal" és a "sürgős" jelzésű küldemények átvételi idejét óra, perc pontossággal jelöli meg a kézbesítő okmányon és a borítékon egyaránt.

Az iratokra felragasztott, illetve az iratokon lerótt illetékbélyeget az irat bírósághoz érkezésének, illetve az illeték leróvásának napján az irat átvételére jogosult személy (az illetéktörvény rendelkezéseinek megfelelően) nyomban köteles felülbélyegezni (értékteleníteni) úgy, hogy a felülbélyegzés időpontja utóbb is megállapítható legyen.

A bírósághoz postán érkezett pénzt vagy egyéb értéket (pl. ékszer, kötvény, fel nem használt illetékbélyeg) bírósági letétként kell kezelni, s az illetékes bírósági gazdasági hivatalhoz, illetve a bíróság elnöke által kijelölt bírósági letétkezelőhöz kell eljuttatni.

Ha a kezelőiroda a beadvány benyújtásakor hiányt észlel, felhívja a felet a hiány pótlására. Ha a fél a hiányt nem pótolja és ragaszkodik a beadvány benyújtásához, a beadványt át kell venni.

A bíróság székhelyén működő más bíróság, illetve az ügyészség részére szóló beadványt a levélborítékkal együtt haladéktalanul át kell adni. Az iroda a bírósághoz nyilvánvalóan tévesen küldött iratokat érkeztető-bélyegzővel látja el és a levélborítékkal együtt továbbítja a címzetthez.



Kezdő irat: minden olyan irat, amelynek a bíróságon nincs előzménye, amely a bíróságon az eljárást megindítja. A kezdő iratot a beérkezést követő munkanapon a bíróság elnökének kell bemutatni.

Utóirat: minden olyan irat, amely a bíróságnál már megindult ügyre vonatkozik, amennyiben nem tekinthető kezdőiratnak.

Kezdő iratként kezelendő iratok


Büntető, pogári, munkaügyi ügyszakban:
  • igazolási kérelem
  • perújítási indítvány
  • hatályon kívül helyezést kimondó másodfokú ítélet
  • eljárás félbeszakadása, szünetelése, felfüggesztése után az eljárást úójból megindító irat
  • szabálysértési ügyben panasz és kifogás
  • büntetés-végrehajtási ügyben szabadságvesztésről és közérdekű munkáról kialakított értesítés
  • végrehajtási ügyben a bírósághoz érkező első irat
  • kényszergyógykezelés felülvizsgálatára irányuló indítvány
  • bíróság meghagyás elleni ellentmondás
  • fizetési meghagyás elleni ellentmondás

Cégbírósági ügyben:
  • cég bejegyzésére irányuló kérelem
  • a fióktelep bejegyzésére irányuló kérelem
  • új tagjegyzék benyújtására irányuló kérelem
  • a cégjegyzék átvételére irányuló kérelem
  • a bejegyzés módosítására irányuló kérelem
  • a bejegyzés és cég törlésére irányuló kérelem
  • végelszámolás és felszámolás bejegyzésére irányuló kérelem
  • egyéb adat bejegyzésére irányuló kérelem



Jogi asszisztens tétel 3.

1 komment

Címkék: jogi asszisztens beadvány bíróság

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr17505654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Julcsi 2008.06.26. 18:42:09

Sziasztok! Egy jó tanács mindenkinek: az ügyészségi ügyv.-ből nagyon sokat tanultam és annyira össze zavarodtam, hogy végül három mondatot tudtam csak kinyögni. Nincs is ilyen sok mindenre idő a vizsgán. Az egészre kaptunk 15 percet, tehát elég minden tételből kb 8-10 mondatot megjegyezni, és azt jól elmondani,mert az a fontos, hogy a vizsgán magabiztos legyél és amit tudsz, azt jól mond el.
süti beállítások módosítása