Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

A felvilágosítás-adás szabályai

2008.07.20. 20:55 TPiros

A felvilágosítás-adás szabályai bírósági területen

A bírósági iroda jogszabályban meghatározott személyeknek és képviselőjüknek felvilágosítást ad, iratbetekintést engedélyez, másolatok vagy jegyzetek készítését engedélyezi. A felvilágosítás-adás során az iroda köteles az iratmegőrzésről és az iratépségről gondoskodni.

A felvilágosítás-adás idejét a bíróság elnöke úgy határozza meg, hogy a jogosultak minden munkanapon legalább 2 órán keresztül, a hét egyik munkanapján pedig az egész hivatali munkaidőben kaphassanak felvilágosítást. A meghatározott időn kívül csak a bíróság elnökének engedélyével lehet felvilágosítást adni. 

A kezelőiroda az ügyésznek, az eljárásban résztvevő személyeknek, valamint ezek képviselőinek adhat felvilágosítást. (polgári ügyben: felperes, alperes, beavatkozó, jogosult), (büntető ügyben: terhelt, védő, törvényes képviselő, sértett, magánvádoló)

A felvilágosítást kérő - ha személyesen jár el - személyazonosságát személyi igazolvánnyal (ügyvédi igazolvánnyal, ügyészi igazolvánnyal) igazolja. Telefonon akkor van lehetőség felvilágosítás-adásra, ha az ügyfél egyértelműen beazonosítható. Kép- és hangfelvételről történő felvilágosítás-adás kizárólag bírósági dolgozó előtt történhet. A cégiratok nyilvánosak.

Nem adnak felvilágosítást a bírósági határozat tervezetéről, a bírói feljegyzésről, a bírói különvéleményről, a tanácskozási jegyzőkönyvről. Egészségügyi/orvosi iratokról az eljáró tanács elnökének engedélyével adható felvilágosítás. Zárt tárgyaláson készült jegyzőkönyvről csak a tárgyaláson való részvételre jogosult személynek, vagy képviselőjének adható felvilágosítás.

 

 A felvilágosítás-adás szabályai ügyészségi területen

Az ügyészséghez panasszal, kérelemmel, bejelentéssel fordulók fogadását minden ügyészi területi egysénél meg kell szervezni. Az ügyészséghez fordulókat kérelmük előterjesztésekor jogaikról fel kell világosítani.

A félfogadó ügyész a folyamatban lévő ügyekről a jogszabályok és a legfőbb ügyészi utasítások korlátai között adhat felvilágosítást. Az értesítésadás kiterjed az ügy iktatószámára, az elintézés érdekében tett közbenső intézkedésekre és az érdemi döntés közlésének tényére. Az előadók nevét közölni nem szabad.

Már kiadmányozott ügyekben a tájékoztatás az érdemi döntés rendelkező részének és az indoklásának közlésére terjed ki oly mértékben, hogy az megfeleljen a személyes adatok védelmére vonatkozó előírásoknak.

 

A felvilágosítás-adás szabályai közigazgatási területen

Az állami és helyi önkormányzati feladatok, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv és személy a feladatkörébe tartozó ügyekben köteles elősegíteni a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását. Hozzáférhetővé teszik a tevékenységükkel kapcsolatos legfontosabb adatokat, a hatáskörükre, illetékességükre, szervezeti felépítésükre vonatkozó tényeket, e szervek hatáskörében eljáró személyek nevét, beosztását.

Lehetővé kell tenni, hogy az e szervek kezelésében lévő közérdekű adatot bárki megismerhesse, kivéve, ha az adatot törvény alapján az arra jogosult szerv állam- vagy szolgálati titokká nyilvánította illetve a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség alapján minősített adat.

A közérdekű adat megismerésére irányuló kérelemnek az adatot kezelő szervnek a kérelem tudomására jutását követő legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 15 napon belül eleget kell tennie. A kérelem megtagadásáról - indoklással együtt - 8 napon belül írásban kell értesíteni a kérelmezőt. A közérdekű adat közléséért az adatkezelő szerv vezetője költségtérítést állapíthat meg.

Jogi asszisztens tétel 5.

Szólj hozzá!

Címkék: felvilágosítás adás szabályai

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr1577067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása