Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

A rendkívüli felmondás, a végkielégítés

2008.09.03. 21:24 TPiros

Rendkívüli felmondás: a munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.

 

A rendkívüli felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított 1 éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. Ha a rendkívüli felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, a tudomásszerzés időpontjának azt kell tekinteni, amikor a rendkívüli felmondás okáról a testületet - mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet - tájékoztatják.

 

 

 

A munkáltató köteles felmondását megindokolni (a munkavállalónak csak akkor, ha anélkül nem fogadja el a munkáltató a felmondását). A munkáltatói rendkívüli felmondás közlése előtt lehetőséget kell adni a munkavállalónak a tervezett intézkedés indokainak megismerésére és a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.

 

Ha a munkaviszonyt a munkavállaló szünteti meg rendkívüli felmondással, a munkáltató köteles annyi időre járó átlagkeresetet részére kifizetni, amennyi a munkáltató rendes felmondása esetén járna, továbbá megfelelően alkalmazni kell a végkielégítés szabályait is. A munkavállaló követelheti felmerült kárának megtérítését is. A munkavállaló számára okot adhat a rendkívüli felmondásra, ha pl. a munkáltató például nem fizet munkabért, nem biztosítja az egészséges munkavégzés feltételeit.

 

A munkáltató részéről megalapozhatja a rendkívüli felmondást, ha pl. a munkavállaló a munkáltató sérelmére bűncselekményt követ el, munkahelyéről igazolatlanul több ízben hiányzik. Kollektív szerződés, vagy munkaszerződés felsorolhatja azokat az eseteket, amelyek adott munkáltatónál jelenthetik a rendkívüli felmondás alapjául szolgáló okokat.

 

A rendkívüli felmondással a munkaviszony azonnali hatállyal megszűnik, még akkor is, ha a másik fél a felmondást bíróság előtt megtámadja (ekkor sincs halasztó hatály). A munkáltató rendkívüli felmondása során a munkavállalót nem illeti meg a felmondási, felmentési idő, az erre járó juttatások, a végkielégítés, nem érvényesülnek a felmondási tilalmak sem.

 

Végkielégítés: a munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg. Nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül

 

A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a munkáltatónál a meghatározott időtartamban fennálljon. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából figyelmen kívül kell hagyni a szabadságvesztés, a közérdekű munka, valamint a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság, kivéve a közeli hozzátartozó gondozása, ápolása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartamát.

 

A végkielégítés mértéke legalább 3 év esetén 1 havi; 5 év esetén 2 havi; 10 év esetén 3 havi; legalább 25 év esetén 6 havi átlagkereset összege.

A végkielégítésnek a mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az öregségi nyugdíjra vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző 5 éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a munkavállalót, ha korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.

 

 

Munkajog tétel - végkielégítés, rendkívüli felmondás.

 

 

 

6 komment · 2 trackback

Címkék: végkielégítés rendkívüli felmondás munkajogi szabályok

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr28647212

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mikor jár végkielégítés a munka törvénykönyve alapján? 2019.04.13. 12:50:19

A legtöbb munkavállaló egyáltalán nincs azzal tisztában, hogy mikor, mely esetekben és mennyi végkielégítés jár neki, ha a munkaviszonyát megszünteti a munkáltató. A végkielégítésnek a funkciója kettősnek tekinthető: elsősorban arra hivatott, hogy a mu…

Trackback: Az azonnali hatályú felmondás 2018.07.31. 11:01:05

Az azonnali hatályú felmondás a munkaviszony megszüntetésének egyik módja a közös megegyezés, és a felmondás mellett. Az azonnali hatályú felmondás joga mind a munkáltatót, mind a munkavállalót egyaránt megilleti. A munkaviszonyt azonnali hatályú felmo…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carrie Bradshow 2008.12.13. 19:17:30

Tisztelt Jogi Asszisztens!
Azzal a problémával fordulok Önökhöz,hogy a munkatársamat (1952-ben született vagyis 56 éves lett nyáron)a cégünktől –Sárvár,Provertha Zrt.-
elküldték ez év novemberében,mivel sajnos nem tudnak munkát biztosítani.A hat éves munkaviszonya után megkapta a neki járó 2 havi végkielégítést,de olvastuk,hogy ezen felül- mivel a korkedvezményes nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szünt meg a munkaviszonya-jogosult még további három havi emelt összegű végkielégítésre.A cégnél azzal a kifogással akarnak kibújni ezen kötelezettség alól,hogy csak olyan cégek alkalmazottaira vonatkozik ez az eljárás,mint például Szövőgyár stb.A Provertha Zrt. ,elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozik,nem tudom ennek van –e jelentősége,de azért tudatom Önökkel.Arra szeretnék választ kapni,hogy cégformáktól függő-e ez az eljárás és ha igen,akkor milyen jellegű iparágakra vonatkozik?!Nevetségesnek találjuk a kifogást(vagyis inkább nem értjük),de talán majd most választ kapunk.
Köszönöm előre is válaszukat,tisztelettel:
Máthé Erika

TPiros · http://www.anrodiszlec.hu 2008.12.17. 08:22:55

Tisztelt Carrie!

A korkedvezményes nyugdíjra jogosultság természetesen nem cégformától függ, de csak olyan munkahelyen dolgozók körében alkalmazandó, aki pl. az egészségre különösen ártalmas munkát végez. A korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzéke ide klikkelve letölthető, és megtekinthető (egy Word dokumentum): www.hm.gov.hu/files/9/7145/tny._tv._1._szamu_mell.doc

Leírásából nem derült ki, hogy kollegája ilyen munkakörben dolgozott volna, tehát elképzelhető, hogy valóban nem jogosult az emelt összegű végkielégítésre.

Noelia 2008.12.20. 11:04:17

Kedves Jogi Asszisztens,
20 éve dolgozom egy cégnél, amely mára teljesen a padlóra került. A helyzet olyannyira rossz, hogy kétséges, hogy a decemberi fizetésünket meg fogjuk-e kapni. Felmondani a tulajdonos senkinek nem akar, hiszen a végkieléítéseket nem tudná kifizetni. Azzal a dumával "szédít" minket, hogy két hónapra leállunk, és majd márciusban újraindítja az üzemet. Ezt én egy percig sem hittem el, véleményem szerint így akar lelépni, és kibújni a fizetési kötelezettsége alól. Szeretném tanácsát kérni, hogyha 3.-án nem kapom meg a fizetésemet beadhatom-e a rendkívüli felmondást, valamit, ha fenti ok miatt rendkívülit adok be, kérhetem-e a végkielégítésemet.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Vica55 (törölt) 2009.04.15. 08:35:54

Tisztelt jogi aszisztens!
Munkahelyem megszünik ,mert bezárják de jelenleg táppénzen vagyok.Mivel dolgozni betegségem miatt nem tudok a leszázalékolási elbírálást várom.Azt szeretném tudni,ha megkapom a rokkant nyugdijamra vonatkozo határozatot a gyár bezárása előtt,megkapom-e a végkielégítést? 21 éve dolgozom ebben a gyárban 53 éves vagyok.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm

TPiros · http://www.anrodiszlec.hu 2009.04.23. 22:52:58

Kedves Vica!

Amennyiben Ön rokkant nyugdíjba vonul, úgy nem lesz jogosult a végkielégítésre, mert az nyugdíjasnak nem jár. Azt javasolnám, hogy várja meg amíg a munkáltatója bezár, megszünteti a munkaviszonyát, s ezt követően igényli a rokkant nyugdíjat. így a munkaviszony megszűnésekor megkapja az Önnek járó végkielégítést is, ezután pedig elmehet rokkant nyugdíjba.

Sííva 2010.02.01. 11:15:54

Tisztelt Jogi Asszisztens!
A fiamnak szóban felmondott a munkáltató 2010.január 25-én január 31-i hatállyal. Ma megkapta a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos papírokat, amelyben közös megegyezés szerepel. A felmondást nem erősítette meg írásban és nem indokolta. Kb. két hónappal ezelőtt az irodavezetővel telefonon közöltette, hogy a fiam mondjon fel, de természetesen ezt nem tette meg.
Joga van a munkáltatónak ilyen helyzetet teremteni?
süti beállítások módosítása