Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

Kjt. 25/A § szerinti közalkalmazotti jogviszony megszűnés

2008.10.06. 20:11 TPiros

Ha munkáltató személye azért változik, mert az alapító vagy a munkáltató döntése alapján a munkáltató egésze, vagy egy része az Mt. vagy a Ktv. hatálya alá tartozó munkáltató számára kerül átadásra, a munkáltató átadásra kerülő szervezete, illetve tevékenységek keretében foglalkoztatott közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya az átadás időpontjában megszűnik.

 

A jogviszony megszűnéséhez kapcsolódó tájékoztatási és konzultációs kötelezettség:

Az átadó és az átvevő munkáltató legkésőbb az átadást megelőzően 30 nappal korábban köteles tájékoztatni a közalkalmazottat, a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezetet és a közalkalmazotti tanácsot az átadás időpontjáról, okáról, a közalkalmazottakat érintő jogi és szociális következményekről, továbbá köteles a szakszervezettel és a közalkalmazotti tanáccsal (közalkalmazotti képviselővel) konzultációt kezdeményezni a közalkalmazottakat érintő terve vett egyéb intézkedésekről.

 

Az intézkedésnek ki kell terjednie az intézkedések elveire, a hátrányos következmények elkerülésének módjára, illetve eszközére, továbbá a következmények enyhítését célzó eszközökre.

 

A tájékoztatással egyidejűleg írásban kell közölni a közalkalmazottal, hogy az átadást követően a foglalkoztatását az átvevő biztosítja. Továbbá a tájékoztatásnak tartalmaznia kell a további foglalkoztatást biztosító munkaszerződés (Mt) vagy a kinevezés (Ktv) tartalmi elemeire vonatkozó ajánlatot.

 

A közalkalmazottnak tájékoztatás kézhezvételétől számított tizenöt napon belül az átadó munkáltatónak írásban nyilatkozik, hogy az átvevő munkáltatónál történő további foglalkoztatásához hozzájárul-e. Ha a közalkalmazott az előírt határidőn belül nem nyilatkozik, úgy kell tekinteni, mintha nem járulna hozzá a további foglalkoztatásához.

 

Ha a közalkalmazott az átvevő munkáltatónál történő további foglalkoztatásához nem járul hozzá (vagy mint kiderül, az átvevő munkáltató nem létesíthet közszolgálati jogviszonyt az érintett közalkalmazottal pl. büntetett előéletű), az átadó munkáltató az átadás napjával köteles írásban értesíteni a közalkalmazottat a közalkalmazotti jogviszony megszűnéséről, valamint köteles a közalkalmazott számára a Kjt. szerint megállapított végkielégítést (határozott idejű jogviszony esetén a meghatározott átlagkeresetet) megfizetni.

 

Ha a közalkalmazott az átvevő munkáltatónál történő további foglalkoztatásához hozzájárul, az átvevő munkáltató köteles a közalkalmazottal munkaszerződést kötni. Ha az átvevő munkáltató a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozik, köteles a közalkalmazott számára munkaköre alapján kinevezést adni, vagy munkaszerződést kötni.

 

Ha az átvevő munkáltatónál munkaviszony létesül, a munkaszerződés alapján a közalkalmazott munkabére (személyi alapbérének, bérpótlékainak és egyéb bérelemeinek együttes összege) nem lehet alacsonyabb mértékű, mint az átadást megelőzően irányadó illetményének és illetménypótlékainak együttes összege.

 

Határozatlan időtartamú közalkalmazotti jogviszony esetén - eltérő törvényi rendelkezés hiányában - az átvevő munkáltatónál határozatlan időtartamú jogviszonyt kell létesíteni. Teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén az átvevő munkáltatónál teljes munkaidős jogviszonyt kell létesíteni. Az átvevő munkáltatónál létesítendő jogviszony tekintetében próbaidő nem köthető ki.

 

A felmondási (felmentési) idő, valamint végkielégítés mértékét az átadó és az átvevő munkáltatónál jogviszonyban töltött idő együttes tartamának figyelembevételével, a jogviszonyra irányadó szabályok alapján kell megállapítani.

 

Szólj hozzá!

Címkék: konzultáció közszolgálat munkajog közalkalmazott kjt. közalkalmazotti jogviszony megszűnés kjt 25/a §

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr46700049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása