Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

A munkaviszony megszűnésének, illetve megszűntetésének rendszere.

2008.07.29. 08:45 TPiros

 

A munkaviszony megszűnésének, illetve megszűntetésének rendszere.

 

A munkaviszony megszűnése: azt jelenti, hogy a felek külön erre irányuló akaratnyilatkozata nélkül, a meghatározott objektív körülmények beálltával, a munkáltató megszűnésével egy időben, automatikusan megszűnik. A határozatlan időre szóló munkaviszony megszűnik:

·         a munkavállaló halálával: a munkaviszony a halál bekövetkezésének napján szűnik meg. A munkaviszonyból eredő anyagi természetű követeléseket (a munkavállaló haláláig járó munkabért, egyéb járandóságait, ki nem vett szabadságának pénzbeli megváltását) az örökösök érvényesíthetik, emellett a munkáltatói kártérítési kötelezettség fennállása esetén az örökös kártérítésre is jogosult lehet.

·         a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével: (pl. felszámolással vagy végelszámolással történő megszüntetés esetén a munkaviszony is megszűnik). A munkáltatói jogutódlás a munkaviszonyt nem érinti. A jogelőddel létesített munkaviszony a jogutóddal változatlanul fennáll és különösen a felmondási idő és a végkielégítés szempontjából az e munkaviszonyban töltött időket együttesen kell számításba venni. A munkavégzés alóli felmentés idejére átlagkeresetre is jogosulttá válhat a munkavállaló.

·         a határozott idő lejártával: a határozott idő lejártával a jogviszony automatikusan megszűnik, ekkor a szükséges igazolásokat ki kell adni a munkavállaló részére. Ha a munkavállaló a munkaszerződésben megjelölt dátumhoz képest akár egy napot is tovább dolgozott, úgy hogy erről tudott a munkáltatói jogkört gyakorlója, a jogviszony határozatlan idejűvé alakul át. Kivétel ez alól a 30 napos, vagy ennél rövidebb határozott időre létesített jogviszony, mert továbbdolgozás esetén is csak annyi idővel hosszabbodik meg, amennyi időre eredetileg kötötték.

·         a 86/B. § (1) bekezdésében meghatározott esetben. a munkáltató egésze vagy egy része átkerül a közalkalmazottak, illetve a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá: ha a munkáltató személye azért változik meg, mert a munkáltató egésze vagy egy része a közalkalmazottak jogállásáról vagy a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltató számára kerül átadásra, a munkáltató átadásra kerülő szervezete, illetve tevékenysége keretében foglalkoztatott munkavállaló munkaviszonya az átadás időpontjában megszűnik.

 

A munkaviszony megszüntetése: mindig valamely fél részéről történő kezdeményezést jelent. A munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodást/nyilatkozatokat írásba kell foglalni. Semmis az olyan megállapodás, amelyben a munkavállaló kötelezi magát arra, hogy a munkaviszonyát rendes felmondással 1 éven belül nem szünteti meg, vagy lemond a rendkívüli felmondás jogáról. A határozatlan időre szóló munkaviszony megszüntethető:

  • a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével bármikor megszüntethető a munkaviszony, de mindkét fél feltétel nélküli akarat-elhatározása szükséges (ezért kétoldalú) Megszüntethető így pl. határozott és határozatlan időre szóló munkaviszony is. Ebben kifejezésre kell juttatni a munkaviszony megszüntetésére irányuló közös szándékot és annak időpontját. Csak írásban érvényes, egyértelműnek kell lennie. Megszűnés időpontja az aláírás napja, vagy egy későbbi dátum.
  • rendes felmondással: munkáltató köteles, munkavállaló nem köteles indokolni.
  • rendkívüli felmondással: megszüntethető így pl. a határozott időre szóló munkaviszony.
  • azonnali hatállyal: csak a próbaidő alatt van erre lehetőség. Ekkor nem kell alkalmazni a felmondási időre, felmondási védelemre vonatkozó szabályokat, indoklás sem szükséges.

 

A közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés, az azonnali hatályú megszüntetés esetei. Eltérések a határozott és határozatlan idejű munkaviszony megszüntetése között.

Míg a határozatlan idejű munkaviszony rendes felmondással megszüntethető, a határozott időre szóló csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg. Munkáltatói rendes felmondással is megszüntethető a határozott idejű, de csak akkor, ha a munkáltató a határozott időből hátralévő időre járó (legfeljebb egy évi) átlagkeresetet előre kifizeti a munkavállalónak. Végkielégítés jár a munkavállaló munkaviszonyának a munkáltató rendes felmondása esetén (határozott idejű így nem szüntethető meg, ezért ott nem jár).

 

 

 

1. Ez most nem jogi asszisztens tétel, de lesznek még azok is természetesen.

2. Elnézést kérek a vegyes betűmegjelenések miatt.. hiába egységes a wordben, itt valamiért nem akar normálisan kinézni. Mindegy :S  Valószínűleg Wordbe másolva jó lesz, ha nem akkor Ctrl+A kijelölni az egészet szöveget, és a kívánt betűtípusra, betűméretre állítani.


Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: munkaviszony megszűnése munkaviszony megszüntetése mt. 86/b.§ nem jogi asszisztens

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr82590514

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A munkaviszony megszüntetése 2019.03.13. 21:34:54

A munkaviszony egy tartós jogviszonynak tekinthető, de egy ilyen jogviszonynál is lehetőséget kell biztosítani a felek számára, hogy azt megszüntethessék. Éppen ezért szabályozza a Munka Törvénykönyve (Mt.) a munkaviszony megszüntetésének szabályait. F…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása