Feedek - itt iratkozz fel!

Kommentek

Jogi asszisztens

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés + szóbeli záróvizsga tételsor

A rendes felmondás elvei és általános szabályai

2008.08.08. 19:10 TPiros

 

A határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti. Ettől érvényesen eltérni nem lehet, ezért bármely a rendes felmondás jogának korlátozására irányuló megállapodás, nyilatkozat semmis. Az írásbeli forma betartása kötelező!

 

A munkavállaló rendes felmondását nem köteles megindokolni. A munkáltató köteles felmondását megindokolni. Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania. A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet (erre hivatkozás esetén lehetőséget kell adni a munkavállalónak a kifogások elleni védekezésre). A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás önmagában nem szolgálhat a határozatlan idejű munkaviszony rendes felmondással történő megszüntetésének indokául.

 

(A munkáltató a rendes felmondását nem köteles indokolni, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül, azonban csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a meghatározott életkor eléréséig. A munkáltató köteles indokolni a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő munkavállaló rendes felmondását.)

 

A felmondás érvényességéhez szükséges a felmondási szándékon, az indokláson és a jogorvoslatról való tájékoztatáson túl lényeges a felmondási idő kezdetének és végének, továbbá a felmentés időtartamának meghatározása. A felmondás annak közlésével válik hatályossá. A munkáltatói felmondás érvényességével összefüggésben vizsgálandó, hogy az arra jogosulttól származik-e a felmondás.

 

A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott esetekben (felmondási tilalmak): betegség vagy üzemi baleset/foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság időtartama alatt, beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés esetén, közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság idején, a terhesség, a szülést követő 3 hónap, illetve a szülési szabadság ideje, továbbá a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt.

 

Ha a felmondási védelem időtartama a 15 napot meghaladja, ezt követően csak 15 nap, ha a 30 napot meghaladja, ezt követően csak 30 nap elteltével kezdődhet el a felmondási idő.

 

Ha a munkavállaló a csoportos létszámcsökkentésről szóló előzetes tájékoztatás közlésének időpontjában felmondási védelem alatt áll, akkor a rendes felmondás csak a védelem megszűnését követően közölhető (és e közlés időpontja tekintendő a 30 napos előzetes tájékoztatás kezdő napjának).

 

A felmondási idő legalább 30 nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet. A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött 3 év után 5; 5 év után 15; 10 év után 25; 20 év után 60 nappal meghosszabbodik.

 

A felmondási időn belül a munkáltató köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. A felmentés mértéke a munkavállalóra irányadó felmondási idő fele, melytől a kollektív szerződés, a felek megállapodása a munkavállaló javára eltérhet, sőt a munkáltató megteheti, hogy a felmondási idő teljes tartamára a munkavállalót mentesítse a munkavégzés alól. A Munka tv. alapján járó felmentési időbe a még ki nem adott szabadságot nem lehet beszámítani. A felmentés időtartamára a munkavállalót átlagkeresete illeti meg.

 

A munkáltató rendes felmondása esetén, ha a munkavállaló a felmondási idő alatt munkaviszonyának megszüntetését a munkavégzés alóli felmentése előtti időpontra kéri, a munkáltató köteles a munkaviszonyt a munkavállaló által megjelölt időpontban megszüntetni.

 

Munkajog tétel 2.

3 komment · 4 trackback

Címkék: munkajog rendes felmondás felmondási idő

A bejegyzés trackback címe:

https://jogi-asszisztens.blog.hu/api/trackback/id/tr69606386

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felmondási tilalmak, vagyis mikor tilos a felmondás a munkáltató részéről? 2019.05.28. 15:10:51

A munkaviszony a Munka Törvénykönyve (Mt.) alapján közös megegyezéssel, felmondással, valamint azonnali hatályú felmondással szüntethető meg. Azonban az Mt. a munkáltatói felmondás esetében korlátozásokat fogalmaz meg, amelyek teljesülése esetén a munk…

Trackback: Visszavonható-e a munkavállaló felmondása? 2018.07.23. 14:07:38

A felmondás a munkaviszony megszüntetésének egyik módja. A munkaviszonyt felmondással mind a munkavállaló, mind a munkáltató megszüntetheti. Azonban előfordulhatnak olyan helyzetek, vagy éppen a munkáltató és munkavállaló között olyan kedvező helyzet a…

Trackback: A munkaviszony megszüntetése 2018.07.23. 14:06:38

A munkaviszony egy tartós jogviszonynak tekinthető, de egy ilyen jogviszonynál is lehetőséget kell biztosítani a felek számára, hogy azt megszüntethessék. Éppen ezért szabályozza a Munka Törvénykönyve (Mt.) a munkaviszony megszüntetésének szabályait. F…

Trackback: Mennyi a felmondási idő? 2018.07.23. 14:05:38

A munkaviszony megszüntetése bejegyzésnél már foglalkoztam a felmondás idő hosszával, de érdemes kicsit részletesebben írni róla. A felmondási idő felmondásnál jár a munkavállalónak. Felmondással a munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató m…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyz. 2012.02.13. 13:59:32

"A felmondási időn belül a munkáltató köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. A felmentés mértéke a munkavállalóra irányadó felmondási idő fele, melytől a kollektív szerződés, a felek megállapodása a munkavállaló javára eltérhet, sőt a munkáltató megteheti, hogy a felmondási idő teljes tartamára a munkavállalót mentesítse a munkavégzés alól. A Munka tv. alapján járó felmentési időbe a még ki nem adott szabadságot nem lehet beszámítani. A felmentés időtartamára a munkavállalót átlagkeresete illeti meg. "
A kérdésem a következő:

Ez a jogszabály érvényes még mindig 2012-ben is?

És akkor is ez a jogszabály az érvényes, amikor a munkavállaló mond fel rendes felmondással?

viki35 2012.07.02. 21:12:51

szeretném a választ megkapni az előző kérdésre

TPiros · http://www.anrodiszlec.hu 2012.07.03. 11:50:39

Sajnos nem tudok segíteni, de köszönöm a bizalmat.
süti beállítások módosítása